szombat, április 27, 2024
OPSZ

2019 az összetartozás éve volt

Ünnepi hangulatú, évzáró elnökségi ülést tartott december 20-án, az Országos Polgárőr Szövetség, ahol a köszöntő beszédek mellett jutalmak és ajándékok is átadásra kerületek a meghívottak között. Az OPSZ elnökségi ülését megtisztelte többek között dr. Halmosi Zsolt r. vezérőrnagy, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes, dr. Kuczik János Zoltán r. dandártábornok, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes, továbbá Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, dr. Károlyi László a Magyar Posta Zrt. biztonsági főigazgatója, N. Szabó Judit, a T-System’s KKV üzletág vezetője és Szécsi György a Magyar Biztonságvédelmi Egyesület elnöke.


– Nyugodtan mondhatom, és felelősen megállapíthatom, hogy Magyarországon a polgárőrség minden régióban, minden településen sikeresen működött ebben az évben is. A polgárőrség mögött van egy rendkívül gazdag, színvonalas szakmai munka, amelyet úgy hívunk, hogy bűnmegelőzés, vagy a közbiztonság védelme. Ha visszatekintek erre az évre és ennek az évnek az eredményeire, akkor ki kell emelni a több millió közterületi szolgálati órát, hiszen a polgárőrség első számú küldetése, hogy a közterületek biztonságához, a közrend védelméhez hozzájáruljanak. Ebből következik az is, hogy mindezzel a lakosság szubjektív közbiztonságérzetét is elősegítik. Azt gondolom, hogy a polgárőrség mindennek kitűnően megfelelt 2019-ben – mondta el ünnepi beszédében dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke.
Szintén nagyszerű teljesítményként értékelte az elnök azt a több ezer rendezvényt, amelyet országszerte az év folyamán a polgárőrök biztosítottak. Emellett fontos szerepet töltött be – immár harmadik éve – a polgárőrség az illegális migráció megfékezésében, Magyarország határainak védelmében. Ugyancsak kiemelte a külterületek védelmében folytatott áldozatos munka fontosságát, eredményeit, illetve a polgárőrségnek a közlekedésbiztonság fokozásában betöltött szerepét.
– Ugyancsak fontos feladat volt, hogy Magyaroroszág kormányának programjához csatlakozva a nemzeti összetartozás jegyében segítettük a határon túli polgárőr egyesületek munkáját Erdélyben, Kárpátalján és újabban a Vajdaságban működő szervezetekkel is. Itt ragadom meg az alkalmat, és örömmel jelentem be, hogy a Vajdaságban megalakult az első hivatalos polgárőr egyesület, amelynek vezetőit itt köszönthetjük ma köreinkben – mondta dr. Túrós András.
Az idei év feladatai között szerepelt a tavaszi Európai Parlamenti választások, mind az őszi önkormányzati választások biztosítása.
Dr. Túrós András kiemelte, hogy a polgárőrségen belül 2019-ben erősödött az összetartás, a kohézió. Immár közel harminc éve sikerült együtt tartani ezt a nagyszerű civil közösséget és olyan eredményeket felmutatni, mint ahogy azt a polgárőrség teszi. Emellett fokozódott az OPSZ társadalmi megbecsülése. Mindemellett a kormánnyal való együttműködés is példaértékű, hiszen egy kerekasztal beszélgetést követően Kövér László, az országgyűlés elnöke „nemzeti értéknek” nevezte a polgárőrséget. Mindez azt bizonyítja, hogy a polgárőrség Magyarországon megbecsülésnek örvend.

Az elmúlt évekhez hasonlóan dr. Károlyi László a Magyar Posta Zrt. biztonsági főigazgatója is felszólalt az évzáró ünnepségen, aki méltatta a polgárőrséggel közös együttműködést, eredményesnek és sikeresnek nevezte a 2019-es évben végzett közös munkát. Hangsúlyozta, hogy a polgárőrség milyen sokat tesz annak érdekében, hogy a Magyar Posta dolgozói biztonságban tudják végezni a feladatukat. A további sikeres együttműködés kapcsán egy ötmillió forintos támogatásról szóló jelképes befizetési bizonylatot adott át az OPSZ részére, majd megköszönte az egész éves munkát.

Az ünnepség ezt követően elismerések átadásával folytatódott. Az Országos Polgárőr Szövetség elismerésében részesült Godra Venczel és Rigó Mihály Székelyföldről, valamint Kiss Pál, Vers János, Schlága István, Kiss Emőke, Lipták István, Klemm Ármin, Lankovics Emil, Klaics Márk. Magyar Posta elismeréseit kapták: Vig József Attila, Dézsi János, dr. Szilák Mihály, Sinka György, Uj István, Sándor Dénes György.
Az ünnepség keretében a T-Systems laptopokat adott át húsz megyei egyesületnek. Emellett az OPSZ is adományozott további négy hordozható számítógépet.
Az Országos Polgárőr Szövetség, a hagyományokhoz hűen – a nagycsaládosokra is gondolva ajándékokat is adott át több nagycsaládos számára.

A jutalmak, ajándékok átadása után a Készenléti Rendőrség kisegyüttese igazi karácsonyi hangulatú műsorral szórakoztatta a megjelent vendégeket.

Az ünnepség zárásaként dr. Halmosi Zsolt. r. vezérőrnagy, mondott pohárköszöntőt, amelyben hangsúlyozta a polgárőrség és a rendőrség együttműködésének fontosságát, elismeréssel szólt a polgárőrség közterületen végzett kimagasló és eredményes munkájáról. Külön köszönetet mondott azért, hogy ezt az önként vállalt feladatot minden polgárőr lelkiismeretesen és becsületesen hajtja végre még akkor is, ha a kötelesség elszólítja őket családjuktól, szeretteiktől. Zárszóként békés, boldog karácsonyt és sikeres évet kívánt minden polgárőrnek és rendőrnek.

(Szerző: Erdős Csaba, fotó: Sebestyén Jenő)