kedd, április 30, 2024
Gyász

Elbúcsúztunk Juhász Józseftől

Több százan, köztük rendőr és polgárőr vezetők kísérték utolsó útjára március 7-én Juhász Józsefet, a szolgálatban elhunyt pátyi polgárőrt.

Az ország szinte minden pontjáról érkeztek polgárőrök a Pest megyei Páty településre, hogy leróhassák tiszteletüket a szolgálat közben elhunyt Juhász József polgárőr temetésén. A búcsúztatón dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, Markos György elnökhelyettes és dr. Bilisics Péter, a Pest Megyei Polgárőr Szövetség elnöke mellett megjelentek a Polgárőrség vezető tisztségviselői, az elnökség tagjai, megyei elnökök, illetve több száz polgárőr. A Rendőrséget dr. Mihály István dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, egyetemi docens, a Pest Megyei rendőr-főkapitányság vezetője illetve Galuska-Tomsits László rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, Budaörsi rendőrkapitányság vezetője képviselte, de sorfalat álltak a helyi és a szomszédos települések rendőrei is.

 

 

A református egyház szertartása szerint megtartott temetésen a Polgárőrség nevében Tóth Tibor elnökségi tag mondott beszédet. Mint mondta, Juhász József azok közé a cselekvő és áldozatokat hozó emberek közé tartozott, akik már évekkel ezelőtt felismerték, hogy a bűnözéssel és a romló közbiztonsággal az egyéneknek is fel kell venni a harcot. Ekkor hozták létre Pátyon a polgárőrséget.

„Juhász József személyében igazi közösségi embert vesztettünk el. Jogkövető magatartás, fegyelmezettség, lelkiismeretesség, áldozatvállalás és szerénység jellemezték. Polgárőrként rá mindig lehetett számítani – mondta beszédében Tóth Tibor, aki emellett kiemelte – A döbbenet és a megrendülés még a mai napig nem oldódott bennünk. Fájdalmas, hogy Juhász Józsefről már csak múlt időben tudunk beszélni, hogy élete cselekedetei egyik pillanatról a másikra emlékké vállnak, életművé merevednek.”

Tóth Tibor beszédében megfogalmazta azt is, hogy a halál sohasem győzedelmeskedhet az élet felett, kedves halottunk koporsója csak a testét zárja magába, emlékét a szív és az élet melege őrzi.

Dr. Túrós András, Markos György, dr. Bilisics Péter és az OPSZ vezetői egy-egy szál fehér rózsát helyezett el a koporsó után a sírba, majd részvétükről biztosították az elhunyt családját. A szertartás talán leg meghatóbb perce volt, mikor egy harsonán megszólalt az Il Silencio jelezve, bekövetkezett a vissza már sosem fordítható pillanat, az elhunyt örökre megpihent.

Juhász József 38 évet élt.

 

(Szöveg, fotó: Lőwinger)